آستان مقدس امامزاده جعفر
پيامبر صلى‏ الله ‏عليه‏ و‏ آله: کار کردن برای کسب روزی حلال بر هر زن و مرد مسلمان واجب است. امام علی علیه السلام:  از غفلت برای آدمی همین بس که همتش را در آنچه به کارش نمی آید، صرف کند. امام حسین علیه السلام: اگر دین ندارید آزاده باشید. پيامبر صلى‏ الله ‏عليه‏ و‏ آله: عبادت ده جز است که نه جز آن در کار و تلاش برای به دست آوردن روزی حلال است. امام علی علیه السلام: ارزش انسان به همت اوست ، نه به ثروت او امام محمد باقر علیه السلام: از تنبلی و بی حوصلگی بپرهیز ، زیرا که این دو کلید هر بدی می باشند. امام جعفر صادق علیه السلام: هر کس دنبال تجارت رود از مردم بی نیاز می شود.
تاریخ امروز: 2 آذر 1403

هنر قدسی خوشنویسی اسلامی به روایت تصویر

امام صادق علیه السلام می فرماید: (ما رَأَیْتُ باکِیاً اَحسَنَ تَبَسُّماً مِنَ الْقَلَمِ) 1؛ هيچ گرياني را زيباتر از تبسم قلم نديدم.در اين سخن نغز، مركب قلم به گريه و اشك چشم تشبيه شده و صدا و صرير قلم به تبسم آن مانند گرديده و هيچ گريه و تبسمي زيباتر از گريه همراه با تبسم قلم نيست.به همین خاطر ارزش قلم و هنر خوشنویسی آمیخته شده با مبانی الهی و اسلامی جایگاه ویژه ای دارد. خوشنویسی اسلامی هنری است که باید محتوای زیبا را در قالب زیبا بریزد، این هنر نمودار احدیت است، چون اساس خوشنویسی اسلامی در مقام تجسم عینی کلمه الله و به عنوان خالص کلمه و مبداء همه موجودات قرار دارد و از آنجا که منشاء تمام هنرهای سنتی از عالمی که مخلوق تجلی کلمه الله است سرچشمه می‎گیرد؛ پس این هنر توانسته ارزش‎های رمزی خود را در پس محتوای این کلام با مفاهیم قدسی بازگو کند. با این کارکرد، خوشنویسی اسلامی تنها هنری است که توانسته منطبق با حکمت و فلسفه هنر اسلامی بارور شده، با ماهیت این هنر منطبق گشته و مهمترین نمونه تجلی روح اسلام بشمار آید. از این رو روند پیدایش خطوط ایرانی- اسلامی از آغاز بررسی میشود و عنوان می شود که در طول تاریخ با روند پیدایش خوشنویسی اسلامی به موجب خطوط کلام الله این روند به سوی قدسی بودن آن شکل گرفته است.

نتیجه حاصل، این ‎که هنر خوشنویسی سنتی(ایرانی – اسلامی) یک هنر قدسی است، زیرا هدف اصلی آن ترویج کلام الله یا کلام وحی است و نیز روند پیدایش خطوط ایرانی اسلامی با ایجاد تغییرات بسیار در فرم، اندازه، دور، ضخامت قلم و سراسر، این زیبایی ها برای این منظور می باشند.

تبسم قلم حاصل همین اندیشه ناب و برگرفته از تلاش به سوی یک هدف والای الهی است که در زیر همین گفتار به مرور برخی تصاویر آن خواهیم پرداخت.

1.(نهاية الأرب، ج۷، ص۲۰)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *